Magyar Hirlap

Interjú a Magyar Hírlapban (kattintson a képre)

Jean-Luc Schaffhauser elzászi. 1955-ben született, filozófia gyakorló tanárként kezdte pályafutását 19 évesen. 23 évesen francia parlamenti képviselő asszisztense lett.

Nevezetesen Marcel Rudloff-nak dolgozott, aki az 1980-as években meghatározó alakja volt az elzászi politikának. Marcel Rudloffi Strasbourg polgármestersége mellett a francia szenátus tagja volt, valamint az Elzászi Regionális Tanács elnöki posztját is betöltötte. Jean-Luc Schaffhauser az elzászi energiaügy, a környezetvédelem, a területfejlesztés és a helyi gazdasági fejlődés kérdéseinek volt a felelőse Rudloff mellett 1992-ig.

1986-ban Jean-Luc Schaffhauser többedmagával megalapította a Regionális Intézmény az Együttműködésért és a Fejlődésért nevű szervezetet (Institut régional de coopération développement, IRCOD), amelynek célja a déli országokkal (Afrikával) való együttműködés erősítése és azok gazdasági fejlődésének elősegítése. Ő volt az első elnöke eme szervezetnek.

Jean-Luc Schaffhauser Jacques Chaban-Delmas tanácsadójaként is dolgozott (aki többször is volt a francia nemzetgyűlés elnöke) a decentralizáció kérdéseiben. Részt vett az Európai Régiók Gyűlésének létrehozásában is.

Az Elzászi Régió Tanácsában és az IRCOD-ban betöltött szerepének köszönhetően, Jean-Luc Schaffhauser többször is Kelet-Európába utazott még a berlini fal ledöntése előtt.

Személyes barátja Rocco Buttiglione tanácsára, aki a Szentszék tanácsadója volt a kelet-európai országok ügyében, a kelet-európai országok demokratikus ellenzékeinek koordinálásában nyújtott segítséget utazásai során.

A keleti blokk összeomlásakor, az Európai Demokratikus Fórum elnökévé választják a kelet-európai országok vezetőinek nevében a Magyar Köztársaság elnöke és a többi kelet-európai kormányok képviselői. Az Európai Akadémia elnöke is lesz, amelynek célja stratégiák kidolgozása az európai államok számára az energia, a honvédelem és a bevándorlás kérdéseiben. 1991-ben Oroszországba látogat, hogy elősegítse a Vatikán és az ortodox egyház közötti párbeszédet.

1992-ben Jean-Luc Schaffhauser elhagyja az állami szektort, hogy független tanácsadóként és vállalati adminisztrátorként dolgozzon tovább. Több vállalatnak is dolgozik ez idő alatt, azok európai, afrikai, illetve ázsiában történő letelepedését intézi. Így 2000 és 2008 között dolgozott többek között a Dassault repüléstechnikai vállalatnak. Tanácsadóként dolgozik a Világbank afrikai és ázsiai szervezetének egy decentralizációs program kidolgozásán, valamint egy befektetési cégnél is tanácsadó. 2004-ben a francia kormány megbízásából ő vezeti az energiahatékonyságról folytatott francia-orosz párbeszédet (Oroszországban is járt a Dassault és a Total vállalatok tanácsadójaként).

2007-ben visszavonul, hogy az európai gazdasági és pénzügyi válság elemzésének szentelje idejét. Ez idö alatt több könyve is megjelenik a CAPEC alapítvány jóvoltából. Emellett publikál gazdasági és társadalmi témájú cikkeket is. 2012 szeptembere óta ismét független nemzetközi tanácsadóként dolgozik.

2008-ban a CAPEC alapítvány (CAPEC: Krízis, Analízis, Ajánlás, Megvalósítás, Kommunikáció) keretében is tevékenykedik, hogy megoldásokat dolgozzon ki többedmagával a rendszerbeli válságra, amely a francia és az eurozóna gazdaságait sújtotta. Jean-Luc Schaffhausernek a CAPEC kiadásában megjelent két műve « Pénzügyi válság, vége vagy lesz tovább » (2009 szeptember), « Gazdaságélénkítés a vásárlóerő és a befektetések által » Alain d’Iribarne-nal közösen (2011 január).

2014-ben Jean-Luc Schaffhauser politikai pályára lép a Rassemblement Bleu Marine-ba belépve, amely egy politikai struktúra, mely szuverenista és hazafias szervezeteket tömörít Marine Le Pen körül. Ő vezette a Strasbourg Bleu Marine nevű listát a strasbourgi önkormányzati választásokon, amelyből két képviselő bekerült a strasbourgi önkormányzatba.

2014-ben európai képviselőnek választották.