Jean-Luc Schaffhauser este alsacian. S-a născut în anul 1955, şi-a început cariera la 19 ani ca profesor practicant de filozofie. La 23 de ani a devenit asistent lângă un senator francez.

A lucrat pentru Marcel Rudloff care în anii 1980 era o figură importantă în politica alsaciană. Marcel Rudloff pe lângă faptul că era primarul Strasbourgului era totodată membrul senatului francez și președintele Consiliului Regional Alsacian. Jean-Luc Schaffhauser lângă Marcel Rudloff până în 1992, era răspunzător în problemele energetice alsaciene, protecţia mediului, dezvoltarea teritorială și evoluţia economică locală.

În 1986 Jean-Luc Schaffhauser împreună cu alții au depus bazele pentru Institiția Regională de Cooperare și Evoluție (Institut régional de coopération développement, IRCOD), acesta având scopul de întărire a cooperării cu țăriile sudice (Africa) și ajutarea evoluției economice a acestora. El a fost primul președinte al acestei Instituții.

Jean-Luc Schaffhauser a lucrat şi ca consultant pentru Jacques Chaban- Delmas (cine a fost de mai multe ori președintele adunării naționale franceze) în legătură cu problemele de descentralizare. A luat parte în înființarea Adunării Europene Regionale.

Mulțumită rolului alcătuit în Consiliul Regional Alsacian și IRCOD, Jean-Luc Schaffhauser a călătorit de mai multe ori în Europa de Est înainte de demolarea Zidului Berlin.

Urmând sfatul prietenului său personal Rocco Buttiglione, cine a fost consultant pentru Sfântul Scaun în legătură cu cazurile Europei Estice, a ajutat în timpul călătoriilor făcute în coordinarea opoziției democratice al țăriilor est europene.

La colapsul blocului estic, este ales ca președinte al Forumului European Democratic în numele conducătorilor țărilor est-europene de către președintele Republicii Ungare și restul senatorilor al guvernelor est-europene. Devine președinte al Academiei Europene, care are ca scop elaborarea unor strategii în ţările europene în legătură cu energia, apărarea naţională și migrare. În 1991 face o vizită în Rusia pentru a ajuta cu dialogul între Vatican și biserica ortodoxă.

În 1992 Jean-Luc Schaffhauser părăsește sectorul de stat pentru a lucra mai departe ca consultant independent și administrator de companie. Între timp lucrează pentru mai multe companii cărora le rezolvă stabilirea în Europa, Africa și Asia. În așa fel între 2000 și 2008 a lucrat printre altele pentru compania aeronautică Dassault. Lucrează ca consultant pentru organizația africană și asiatică al Băncii Mondiale pentru elaborarea unui program de descentralizare, și este consultant şi la o firmă de investiții. În 2004 în urma cererii guvernului francez, el conduce dialogul francez-rus despre eficiența energetică (a fost şi în Rusia ca consultant al firmelor Dassault și Total).

În 2007 se retrage, pentru a-și petrece timpul pentru analizarea crizei financiare și economice europene. În acest timp îi apar mai multe cărți din curtoazia Fundației CAPEC. Pe lângă acestea publică mai multe articole cu tematică economică și socială. Din septembrie al anului 2012 lucrează iarăşi ca consultant independent internațional.

În 2008 în cadrul Fundației CAPEC (CAPEC: Criză, Analiză, Recomandare, Realizare, Communicare) împreună cu alții ia parte în elaborarea unor soluții pentru rezolvarea crizei din sistem, care a îndurerat economia franceză și cea a zonei europene. Cele două creații ale lui Jean-Luc Schaffhauser apărute în ediția lui CAPEC, sunt “Criza financiară, sfârșitul sau o să fie mai departe”(septembrie 2009), și “Redresare economică de către puterea cumpărătorului și al investițiilor”-împreună cu Alain d’Iribarne(ianuarie 2011).

În 2014 Jean-Luc Schaffhauser își face carieră politică prin accesare în Rassemblement Bleu Marine, acesta fiind o structură politică, care solidează organizații suveraniste și patriotiste în jurul lui Marine Le Pen. El a condus lista pe numele Strabourg Bleu Marin, în alegerile consiliale strasbourgiene, dintre care doi aleși au intrat în Consiliul din Strasbourg.

În 2014 este ales reprezentant european.